SİZİN FORUMUNUZ SİTESİNE HOŞ GELDİNİZ!
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

SİZİN FORUMUNUZ SİTESİNE HOŞ GELDİNİZ!

BURDA HERTÜRLÜ BİLGİ KAYNAK OYUN YAMA BULUNUR.TÜRKİYE'NİN PAYLAŞIM SİTESİDİR.BURASI SİZİNFORUMUNUZDUR.
 
AnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE YAKIT TÜKETİMİ

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
adminreal
Admin
Admin
adminreal


Mesaj Sayısı : 39
Kayıt tarihi : 24/04/10
Yaş : 28

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE YAKIT TÜKETİMİ Empty
MesajKonu: OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE YAKIT TÜKETİMİ   OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE YAKIT TÜKETİMİ EmptyCuma Mayıs 21, 2010 8:27 pm

1-Benzinli motorlar (Yakıtı benzindir.)
2-Dizel motorlar (Yakıt motorindir.)
3-LPG motorlalar (Yakıtı sıvılaştırılmış petrol gazıdır
.)


Benzin:Benzin, en az 100-600 milyon yaşında olan ham petrolün destinasyonu sırasında 150°C kadar benzin elde edilir. Benzin, 500’ün üzerinde 3-12 karbonlu hidrokarbon içerir. Benzinin kaynama noktası atmosferik basınçta 30 oC ile 220 oC arasında değişir.Benzinin temel bileşenleri kararlıdır. Açık alevde havada yanma meylindedir. Motorlarda benzin buhar halinde ve hava ile karışmış iken, pistonun sıkıştırması esnasında ve istenilen andan önce patlayarak motorda detonasyon denilen vuruntuya neden olur. Benzinin sebep olduğu vuruntu motoru mekanik olarak hızlı bir şekilde tahrip eder. Motorlarda vuruntuyu önlemek, patlamayı geciktirmek için benzinin oktan sayısının ayarlanması gerekmektedir. Çoğu hidrokarbonların oktan sayısı 100’ün altındadır. Aromatik hidrokarbonların oktan sayısı 120 civarındadır. Alifatik esaslı benzinin vuruntusu, aromatik esaslı benzininkinden daha azdır.

[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]

Motorin: Ham petrolün damıtılması sırasında 200 - 300°C kaynama aralığında alınan üçüncü ana ürün motorindir. Motorin dizel motoru yakıtıdır.Yanma ısısını mekanik güce çevirmek için en yeterli mekanizma olan dizel makinesi, benzin ve gaz makinelerinden takriben 30 yıl kadar sonra 1892 de Dizel tarafından keşfedildi. Yüksek kompresyonlu bir makinenin geliştirilmesinin sebeplerinden biri, daha ucuz yakıtların kullanılabilme arzusundan dolayı idi. Termik verim bakımından dizel makinesi gaz ve benzin makinelerinden daha verimlidir. Çünkü daha yüksek bir sıkıştırma oranı ile çalışır, İlk İmal edilen dizeller ağır devirli ve büyük silindirli olduklarından piyasaya arz edilen fueloil'lerin silindire püskür­tülerek yanma suretiyle kullanılmaları mümkün oluyordu. Fakat zamanla dizel imalâtçıları makine ebatlarını küçültüp devir adedini artırarak daha fazla güç üretimi yoluna gidince bu ihtiyaca cevap verecek yakıtların yapılması zaruret haline geldi. Çeşitli makine imalâtçıları değişik tip motorlar imâl ettiklerinden bunların herbiri için ayrı bir dizel yakıtı imâlinin imkânsızlığı karşısında ASTM de bunları bir sınıflandırmaya tâbi tutmak mecburiyetinde kaldı.

[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]


Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG): Otomobil motorlarının bazılarında ham petrolün damıtılma ürünlerinden oluşan sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) kullanılmaktadır. Otomobil motorlarının yakıt donanımlarında yapılan bazı değişiklikler sayesinde LPG gazı yakıt olarak kullanılmaktadır Sıvılaştırılmış petrol gazı(LPG ya da oto gaz) ham petrolden ve doğal gazdan elde edilen, hidrokarbon gazlarıyla karıştırılan, yüksek basınçta sıvılaştırılan, renksiz, kokusuz, havadan ağır ve yanıcı bir gazdır. Oluşabilecek bir sızıntıyı anlayabilmek için üretilirken özel olarak kokulandırılır. Kolay depo edilebildiği için kullanışlıdır. Tüplerde hem gaz hem sıvı halde bulunmaktadır. İlk olarak 1910 yılında Dr Walter Snelling tarafından üretilmiştir, daha sonra 1912 yılında toplu üretime geçilmiştir.

[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://sizinforumunuz.forumdizini.com
 
OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE YAKIT TÜKETİMİ
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE Kİ YENİLİKLER
» Otomotiv Pazarlama

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
SİZİN FORUMUNUZ SİTESİNE HOŞ GELDİNİZ! :: OTOMOTİV İLE İLGİLİ HER ŞEY :: OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE YAKIT TÜKETİMİ VE ÇEVREYE OLAN ZARARLARI-
Buraya geçin: